Warm of koud Nederland?

22.11.2006 10.30u – Neen, het woordgebruik is niet neutraal en zal het nooit zijn. Woorden die in een politieke context worden gebruikt, zijn nooit “waardevrij” en verraden steeds de intentie van de schrijver, zijn of haar sympathieën of antipathieën. En dan kun je ze wel eens op hun consequenties pakken natuurlijk

Neem nu de parlementsverkiezingen in Nederland vandaag. In Metro (22.11.2006) kan men een verslag lezen van de verkiezingscampagne. “Kiezer beslecht boksmatch tussen warm en koel Nederland”. Het lijkt één grote afrekening met Balkenende, die in de nasleep van de moord op Pim Fortuyn als “conservatieve fatsoenrakker” aan de macht kwam. Er is veel veranderd in Nederland: zo kwam “het ideaal van de multiculturele samenleving op losse schroeven te staan”. Maar dezelfde Metro moet ook toegeven dat er op economische vlak hard is gewerkt. Zo heeft Nederland een werkloosheidspercentage van slechts 5,2% van de beroepsbevolking – één van de laagste in gans Europa – en zit er voor volgend jaar een groei van 3% aan te komen.

Voor Metro is de keuze voor de Nederlanders ‘poepsimpel’: ofwel kiezen ze voor meer solidariteit in de samenleving, een ‘warm’ Nederland dus, met een coalitie van de linkse partijen, PvdA, GroenLinks en SP van Marijnissen ofwel voor een ‘koel’ Nederland, waar de zakelijkheid van Angelsaksische snit domineert, met een coalitie van de ‘rechtse’ partijen, CDA en VVD.

Dit is geen neutrale berichtgeving meer, want als SP ‘warm’ zou zijn, dan kan ook het Vlaams Belang dit etiket zonder moeite opeisen. Oordeelt u zelf over de SP. Voorzitter Marijnissen is tegen de multicultuur en staat achter een ‘nationale voorkeur’. Hij “zet nauwelijks allochtonen op zijn lijst”, meldt De Morgen (21.11.2006), want hij heeft slechte ervaringen men hen achter de rug: Dat gebeurt er als je mensen niet op kwaliteit selecteert, maar op hun allochtoon zijn”, merkt de Grote Roerganger zelf op.

Marijnissen wil niet per se meer allochtonen op zijn lijst. “Ik weet ook niet of wij voldoende ijscomannen, homo’s en gehandicapten in de SP hebben. Wat wil je nog meer voor smaken? Ik hou ook van een verantwoordelijkheid van mensen zelf om lid te worden van een partij. Ik hou niet van pappen en nathouden, dat softe gedoe”.

Marijnissen kan zo op een VB-lijst hebben gestaan. “Zo pleitte hij voor forse geldelijke steun (75.000 gulden, ongeveer 40.000 euro dus) aan allochtonen die terug wilden keren naar hun eigen land”. Marijnissen noemt een kat een kat en vindt dat de integratie mislukt is. Dezelfde woorden en dezelfde voorstellen kostten het Vlaams Blok al de kop en dreigen het Vlaams Belang overheidsdotatie te kosten. In Nederland noemen ze dit ‘warme’ politiek.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...