Vlaanderen flitst – Wallonië ontvangt

Tegen het einde van het jaar zal Vlaanderen 110 flitspalen méér tellen. Dat brengt het totaal aantal camera’s op bijna 1.200. Vlaanderen heeft momenteel al 900 flitspalen en 150 snelheidscamera’s. De kostprijs voor de extra palen bedraagt 3,6 miljoen euro.

Wallonië telt amper onbemande camera’s. Tegen het einde van het jaar zal men beneden de taalgrens zo’n 30 flitspalen in werking hebben gesteld. Maar Wallonië profiteert wel mee van het boetegeld dat de Vlaamse belastingbetalers massaal in de federale schatkist storten.

PS-voorzitter Elio Di Rupo gaf een bedenkelijke verklaring voor deze flagrante communautaire scheeftrekking: “Vlamingen moeten maar eens aanvaarden dat er tussen de regio’s verschillen in ethische gevoeligheid bestaan. Het dossier van de onbemande camera’s is in Vlaanderen bijvoorbeeld niet ethisch geladen, maar in Wallonië wél. Wij beschouwen het als een onaanvaardbare inbreuk op het privé-leven zomaar gefotografeerd te kunnen worden met om het even wie naast je in de auto.” (Humo, 22 juli 2003).

De Franstalige partijen – niet in het minst de PS van Di Rupo – spreiden dus nog maar eens een ongekende arrogantie ten toon en bijten in de hand die hen voedt. Hoelang zal Vlaanderen dit nog verdragen?

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...