VB is Stemmenkampioen

Het Vlaams Belang is de enige winnaar in de laatste peiling van 2005 van de Stemmenkampioen. Alle andere partijen gaan er op achteruit. “Nieuwe vervolging jaagt kiezers naar Vlaams Belang”, kopt Het Laatste Nieuws. “Het Vlaams Belang heeft geen reclamebureau nodig, de extreem-rechtse (?) partij van Filip Dewinter krijgt de stemmen in de schoot geworpen. Deze keer is het de nieuwe vervolging – om hun overheidsdotatie af te pakken – die leidt tot een nieuwe opstoot”, schrijft de krant.

De Stemmenkampioen peilde ook naar de motivatie van de nieuwe kiezers. Dat levert interessante resultaten op. 7,8 % van de nieuwe Vlaams Belangkiezers liet zich leiden door de migrantenproblematiek. De rellen met allochtone jongeren in Frankrijk (5,7 %) en het moslimextremisme en terrorisme (4,3 %) zijn niet onopgemerkt gebleven en vertalen zich in stemmenwinst. Daarnaast zijn er nog het economisch congres (3,5 %), de eis tot Vlaamse onafhankelijkheid die met het manifest van de Warandegroep meer aandacht en overtuigende argumenten heeft gekregen (2,6 %) en de aanhoudende golf van PS-schandalen (2,2 %).

De grote brok (36,5 %) komt echter van het protest tegen de nieuwe gerechtelijke procedure tegen het Vlaams Belang. “De grootste groep (nieuwe kiezers) dankt het Vlaams Belang dus aan de niet aflatende pogingen van Geert Lambert (Spirit) om concurrent VB zijn centen af te nemen in een nieuw proces”, aldus Het Laatste Nieuws. “Merci, Lambert”, voegt Luc Van der Kelen er schamper aan toe.

Een ezel stoot zich geen twee maal aan dezelfde steen, zegt het gezegde. Maar dat geldt niet voor de Belgische politiek. Het Belgische establishment dat na het politieke proces tegen en de veroordeling van het Vlaams Blok victorie kraaide, werd door de Vlaamse kiezer op 13 juni 2004 genadeloos in het hemd gezet en afgestraft. Maar ze hebben de les nog altijd niet geleerd. En dus komt er misschien (wellicht?) een nieuw proces. Ach, ze doen maar wat ze niet laten kunnen.

Tot slot nog dit. Volgens Het Laatste Nieuws zijn “90 % van alle motieven van de nieuwe VB-stemmers negatief”. Negatief? Hoezo? Wat is er ‘negatief’ aan de eis tot Vlaamse onafhankelijkheid? Wat is er negatief aan de eis om komaf te maken met de corrupte PS? Wat is er negatief aan de roep om een streng maar rechtvaardig vreemdelingenbeleid? En ja, wat is er in godsnaam ‘negatief’ aan de rebelse volksopstand tegen het Belgische establishment dat politieke dissidenten ‘met alle middelen’ (dixit Louis Tobback) monddood wil maken? Wat is er negatief aan het feit dat Vlaamse kiezers de democratie en het recht op vrije meningsuiting willen vrijwaren? Zoals gezegd: ze doen maar. De kiezer heeft straks het laatste woord!

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...