Politieke peiling

Het is altijd uitkijken naar de driemaandelijkse peiling van Het Laatste Nieuws, La Libre Belgique en VTM. De cijfers en streepje duiding.

Het kartel van CD&V en N-VA doet het minder goed dan tot voor kort werd gedacht. Bij de verkiezingen van 13 juni 2004 haalden ze 26,1%, bij de peilingen in juni 26,7% en nu 26,8%.
Niet slecht, maar een stuk minder dan de 30 of 31% die ze in andere peilingen haalden. Hun populariteit is wellicht wat overroepen.

SP.A-Spirit blijft steken onder de 20%. 19,7% bij de verkiezingen, 21,4% bij de peiling in juni en nu 19,9%. Heeft het vertrek van Steve Stevaert er wat mee te maken?

Over naar de VLD. De liberalen lijken zich lichtjes te herstellen. Mochten er vandaag verkiezingen zijn, dan zouden 18,4% van de Vlamingen voor de VLD stemmen. Althans volgens de peiling. Dat is iets beter dan in juni (17,1%), maar nog altijd minder dan bij de verkiezingen. Toen haalden ze nog 19,8%, wat een gigantische opdoffer was na de 24% van de federale verkiezingen. Lichte beterschap dus, al gaven de recente catastrofale peilingen waarin de VLD uitkwam op een schamele 13% waarschijnlijk ook een vertekend beeld. Maar de ronkende titel “VLD weer populair” (van Frank Dereymaker in Het Laatste Nieuws) is met nog geen 19% toch wel wat voorbarig of misplaatst…

En dan … het Vlaams Belang. Wordt altijd een beetje weggemoffeld in de commentaren. Bij de verkiezingen in 2004: 24,1%, in de peilingen van juni 25,7% en nu 26,1%. Peilingen zijn maar peilingen natuurlijk, en de enige echt betrouwbare peiling is het resultaat van de verkiezingen. Maar het ziet er alleszins goed uit. Het Vlaams Belang zit op koers.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...