PERSMEDEDELING: NIEUWE NMBS-DIENSTREGELING ZORGT NU AL VOOR PROBLEMEN

Naar verluidt zou de NMBS de treindienstregeling vanaf december as. willen herbekijken. Deze nieuwe regeling zorgt nu reeds voor beroering onder de pendelaars van de lijn Turnhout-Brussel (zie www.turnhoutmanage.be).

Waar vroeger ongeveer op het halfuur werd vertrokken vanuit het station van Turnhout, zou dit in de toekomst ongeveer op het uur zijn. De huidige regeling heeft het grote voordeel dat pendelaars vanuit de Kempen twee piekuurtreinen kunnen nemen. Deze van 6 u. 32 en die van 7 u. 32. Deze dienstregeling heeft als voordeel dat de eerste trein naar Brussel ideaal is voor wie rond 8 u. begint te werken. De tweede trein brengt mensen naar Brussel die ten laatste rond 9 u. het werk aanvangen.

In de toekomst wil men de dienstregeling met ongeveer een half uur verschuiven met een vertrek richting Brussel om X.05 u. Resultaat van deze verschuiving is dat de Kempense pendelaars in de praktijk slechts over één – overbezette – piekuurtrein kunnen beschikken. De trein van 6 u. 05 is voor vele mensen – zeker voor deze met kinderen – te vroeg. De trein van 7 u. 05 is haalbaar, maar deze trein zal de enige worden die een aankomst op het werk vóór 9 u. garandeert. De trein van 8 u. 05 is geen optie omdat deze om 9 u. 20 in Brussel aankomt. De terugreis belooft eenzelfde scenario.

Het Vlaams Belang zal de ontslagnemende staatssecretaris Bruno Tuybens dan ook over een en ander ondervragen. In het bijzonder wil volksvertegenwoordiger Jan Mortelmans weten of het klopt dat de dienstregeling wordt aangepast, of de dienstregeling op de lijn Turnhout-Brussel inderdaad naar het uur verschuift, of er rekening wordt gehouden met de opmerkingen van de pendelaars en welke maatregelen de staatssecretaris desgevallend heeft getroffen om aan deze problematiek te verhelpen.

Het Vlaams Belang stelt alvast zelf voor om ofwel de huidige dienstregeling te behouden, ofwel in de nieuwe regeling een piekuurtrein rond 7 u. 35 in, Turnhout en rond 17 u. 10 in Brussel-Zuid in te lassen.

Jan Mortelmans Volksvertegenwoordiger
Paul Meeus Gemeenteraadslid Turnhout

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...