Mathilde d’Udekem d’Acoz naar De Warande!

Dat de Belgische recuperatie volop bezig is, manifesteert zich nu ook in Turnhout. Mevrouw Mathilde d’Udekem d’Acoz, echtgenote van Philippe van België, heeft immers aangekondigd de openingsvoorstelling van het nieuwe Warandeseizoen bij te willen wonen op zaterdag 15 september. De Warande pakt er graag mee uit, zo blijkt uit de persberichten.
We herinneren er toch graag aan dat Mathilde een vertegenwoordigster is van een instituut dat zich verder zet op basis van erfopvolging, een overblijfsel uit de tijd dat landen en mensen bezit waren van despoten.
Een democratie kan niet aanvaarden dat één familie via erfopvolging politieke macht krijgt toebedeeld. Wie in een democratie politieke macht uitoefent, moet daarvoor verantwoording afleggen aan de volksvertegenwoordiging, aan de kiezers. Bovendien heeft het Belgische koningshuis zich altijd afgezet tegen emancipatorische bewegingen zoals bijvoorbeeld de Vlaamse Beweging.
Dat monarchie niet rijmt op democratie, is dan ook een terechte vaststelling.
Het Vlaams Belang is voorstander van de republiek, waarin de president democratisch door het volk wordt gekozen.
Het verbaast ons dat vele (basis)democraten uit de Raad van Bestuur van de Warande in dit historisch anachronisme geen graten lijken te zien en er klaarblijkelijk nog prat op gaan ook om enkele ogenblikken in de aanwezigheid van vertegenwoordigers van de koninklijke familie te mogen vertoeven.
Onze leden in de Raad van Bestuur van de Warande in het bijzonder en onze mandatarissen in het algemeen zullen de opening van het seizoen op zaterdag 15 september dan ook niet bijwonen.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...