Goudvis

Onder deze titel verscheen deze week in het Vlaams-nationalistische satirische weekblad ’t Pallieterke een amusant artikel over de goudvissenkwestie op de Turnhoutse kermis. Geniet even mee.

Jawel, de politie kan wel snel en doeltreffend optreden als het echt moet. Augustus is kermismaand in Turnhout. Toegegeven, er waren de dagen daarvoor in de late uurtjes wel wat schermutselingeskes te noteren geweest, waar de dienders wat laat op reageerden, maar dat hebben ze later vorige week meer dan goedgemaakt. Na een klacht wisten de agenten in een goed gecoördineerde en snelle actie de voorraad goudvisjes, die in een kraam als prijs werden uitgedeeld aan naar plastieken eendjes vissende hummeltjes, allemaal in belslag te nemen.
Naar verluidt stonden familieleden van enkele goudvissen met een aquarium op wacht in een zijstraat, maar geen enkele goudvis wist te ontsnappen. De stoet politieagenten met in elke hand een vijftal plastieken zakjes met gevangengenomen goudvis, mocht ronduit indrukwekkend genoemd worden en heeft het onveiligheidsgevoel in de hoofdstad der Kempen in een klap weggewerkt.
Het is al ruim tien jaar geleden dat Gaia na druk lobbywerk een wetswijziging kon laten doordrukken, die het uitdelen van goudvisjes op kermissen verbiedt. Maar ingewijden wisten dat de goudvismaffia hier en daar zeer actief bleef in deze lucratieve business. De Turnhoutse dienders hebben aan dat crimineel onderwatercircuit een zware slag toegebracht. Er is ook al een tijd een verbod uitgevaardigd op het berijden van levende paardjes (met een d!) op kermissen. (We herinneren dat we ons toen afvroegen welke kinderen er plezier zouden in vinden dode pony’s te berijden.)
Met dit alles is er zeker geen reden om op de lauweren te gaan rusten.
We denken aan het lot van de plastieken eendjes. Die zijn actief in dezelfde kraam als de goudvisjes, maar hun wrede lot (vijs zelf eens een haakje in de rug, waaraan je meermalen per dag wordt opgetrokken) is de Turnhoutse politie blijkbaar volkomen ontgaan.
We willen hier ook graag de suikerspinnen onder uw aandacht brengen. Het verhandelen daarvan wordt geen strobreed in de weg gelegd, omdat de mazen in de wet te groot blijken om die onfortuinlijken redding te kunnen bieden.
Blijft overigens de vraag wat er verder gebeurde met de in beslag genomen goudvissen. Kloppen de geruchten dat Turnhoutenaars die er in slagen ten persoonlijken titel inbrekers te vatten en aan de politie uit te leveren, beloond zullen worden met een goudvis? Of worden ze, tot een oplossing is gevonden, opgevangen in de sporthal van het Sint-Victorinstituut?
De goudvis of giebel, is afkomstig uit China, Vietnam en Japan. We kunnen ons voorstellen dat niet elk in beslag genomen exemplaar zit te wachten op uitlevering naar China of Vietnam. Dringt zich hier geen collectieve regularisatie op? Want als die goudvissen al papieren op zak hadden, dan zijn die zeker nat en onleesbaar. Aangezien ze een leeftijd kunnen bereiken van 15 tot 30 jaar, lijkt de hoop dat het probleem zich op natuurlijke wijze zal oplossen op drijfzand te steunen. Anderzijds, aangezien vrouwelijke goudvissen zo’n duizend eitjes leggen en dat meerdere keren per jaar, moet er rekening mee worden gehouden dat ze snel zullen uitgroeien tot een minderheid waarmee rekening zal moeten gehouden worden.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...