Gelezen in Het Laatste Nieuws op 8 juni 2005

Fusie ziekenhuizen CM en Sint-Jozef zoveelste keer in het slop

De werkgroepen die begin dit jaar opgericht werden om de fusie tussen de Turnhoutse ziekenhuizen van het OCMW en de Christelijke Mutualiteit rond te krijgen, hebben amper al vergaderd. Zij zijn dus niet in hun doelstelling geslaagd: een eindconclusie vastleggen tegen 31 mei. De ziekenhuisfusie zit dus opnieuw in het slop, maar toch blijft het stadsbestuur ervan overtuigd dat er nog een doorbraak mogelijk is. Beide ziekenhuizen tellen samen ruim 1.300 werknemers.

Het waren de oppositieraadsleden Paul Meeus (Vlaams Belang) en Louis Michielsen (Groen!) die het thema ter sprake brachten tijdens de jongste gemeenteraad. Louis Michielsen vroeg zich af waarom het stadsbestuur nog niets had laten weten over de resultaten van de gesprekken die tegen 31 mei afgerond moesten zijn.

«Er zijn wat problemen geweest tijdens de besprekingen», geeft burgemeester Marcel Hendrickx grif toe. «Dat heeft alles wat vertraagd. Het is duidelijk dat we tegen de deadline van eind juni de fusie niet kunnen realiseren. Het zal ten vroegste voor einde 2005 zijn. Eigenlijk is het vooral een gebrek aan tijd geweest dat een snelle afwikkeling tegen heeft gewerkt. Laat ons één ding wel duidelijk stellen: nooit heeft iemand gezegd niet meer te willen praten.»

Nadat de gemeenteraad eerder dit jaar de intentie had goedgekeurd om de nieuwe gesprekken op te starten, zijn er vier werkgroepen opgericht. Een voor het zorgstrategisch plan, een voor het financieel masterplan, een derde zou zich bezig houden met het financiële aspect van de fusie en een vierde werkgroep is speciaal voor het personeel in het leven geroepen. Een deskundige zou die werkgroepen begeleiden. Toen oppositieraadslid Paul Meeus vroeg of die werkgroepen eigenlijk al bij elkaar waren geweest, moest burgemeester Hendrickx opnieuw toegeven dat het niet van een leien dakje was gelopen. «De werkgroepen hebben wel eens samen rond de tafel gezeten, maar nooit onder begeleiding van deskundigen. Ik geef toe dat ik de gemeenteraad eerder had moeten informeren over de stad van zaken. We zullen dat voortaan doen.»

VERHEIJEN TOON

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...