‘Diplomatieke peiling’

Eind vorige week stelde Paul Geudens – terecht – dat het Vlaams Belang bij de verkiezingen steevast beter scoort dan de peilingen doen vermoeden. Zoals we toen stelden, is één van de verklaringen hiervoor ongetwijfeld het feit dat de vuile oorlog van het regime tegen het Vlaams Belang niet alleen de partij, maar ook Vlaams Belangers in hun privéleven treft. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat in een dergelijk klimaat van intimidatie niet iedereen openlijk durft uit te komen voor zijn overtuiging.
Maar er is meer. Op zijn weblog plaatst communicatiespecialist Frank Thevissen enkele markante opmerkingen bij de manier waarop in dit land peilingen worden gehouden. Na een uitgebreide methodologische kritiek, herinnert Thevissen eraan hoe hij begin 2007 kon aantonen dat er flagrant was geknoeid met de peilingsuitslag van januari. Dit ten voordele van de VLD en ten nadele van het Vlaams Belang, terwijl alle reële resultaten uit de peiling een status quo aangaven.
Thevissen noemt het dan ook verbijsterend dat een welbepaalde krant voor haar peiling opnieuw beroep doet op dezelfde deskundige die actief meewerkte aan de datafraude in dezelfde krant en daarvoor in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 zelfs de term ‘diplomatieke peiling’ bedacht. “Als de vertrouwensindex van de Vlaming in journalistiek en politiek vandaag op een bedroevend laag pitje brandt, is dat meer dan een vrijblijvende, sloganeske kreet, maar zijn er hiervoor duidelijk aanwijsbare redenen”, zo besluit Thevissen.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...