Debat met Reccino van Lommel in Hasselt

Naar aanleiding van de financiële en economische crisis organiseerde de Universiteit Hasselt op 25 maart jl. een debatnamiddag met Jo Vandeurzen dat gemodereerd werd door Eric Donckier van het Belang Van Limburg. De Universiteit benaderde Reccino van Lommel – onze dynamische ondervoorzitter – als masterstudent handelsingenieur, om over de partijgrenzen heen in het studentenpanel mee in debat te gaan over mogelijke oplossingen die het hoofd moeten bieden aan de crisis.  Na afloop dankten verscheidene academici en studenten hem voor zijn constructieve bijdrage. We brengen hieronder zijn relaas.

Blijkbaar zijn verkiezingen in België belangrijker dan een oplossing te bieden aan de crisis die iedereen vandaag de dag treft. Terwijl onze buurlanden het ene na het andere relanceplan lanceren, zijn onze heren politici van de meerderheid halstarrig bezig met hun postjes veilig te stellen en te verzilveren. Men wil wachten met een relanceplan tot na de verkiezingen. Het mag gezegd worden. De staatsschuld is intussen gestegen tot 88% van ons Bruto Binnenlands Product en swingt proportioneel in grotere mate de pan uit dan in onze andere Europese landen. De komende maanden zal dit ongetwijfeld nog verder stijgen. Een snelle ingreep is dus onontbeerlijk. Een professor merkte terecht op dat de goed-nieuws-show van Verhofstadt I en II zwaar zijn tol begint te eisen en op termijn onbetaalbaar zal worden. De Hoge Raad van Financiën kondigde immers aan dat onze begroting de komende jaren met minstens 4% in het rood zal gaan en dat harde maatregelen nodig zullen zijn. Het ergste van de zaak is dat dit in wezen niets met de economische crisis te maken heeft, maar dat het tekort structureel is. Het is in spanning afwachten welke tsjeventruuk er zal uitgehaald worden om het gat te dichten. Aangezien ons land een van de grootste belastingdruk heeft, zal het niet evident zijn om belastingen te laten toenemen. En wat als over enkele jaren de rente terug zal toenemen?  Dan zal het tekort alleen nog maar toenemen.
Jo Vandeurzen draaide geregeld rond de pot en moest dan ook vaak een juist antwoord schuldig blijven. Hij sprak graag over vertrouwen die de politiek aan de consumenten en de bedrijven moet geven. Ik merkte op dat door ongepaste uitspraken van Didier Reynders (MR) en Guy Quaden (Nationale Bank en PS) KBC in moeilijkheden kwam. Het domino-effect was enorm en het aandeel kelderde. Is dit vertrouwen schenken en goed bestuur? Wanneer er uiteindelijk met geld over de brug moest gekomen worden voor ‘operatie KBC’ spuwden de Walen in ons gezicht. In dit land wordt ongebreideld aan wafelijzerpolitiek gedaan. De uitspraken van Joël Milquet (die Opel Antwerpen cynisch vergelijkt met de sluiting van de steenkoolmijnen in Wallonië) spreken boekdelen.
De crisis is van meet af slecht aangepakt. Toen de financiële en later economische crisis uitbrak, zat ons land met een bakkeleiende regering die later zelfs gevallen is.
Ik wacht nog steeds op de toepassing van de favoriete CD&V-uitspraken zoals ‘goed bestuur’ en ‘verantwoordelijkheid opnemen’. Lovende woorden, maar hoelang zwaaien ze er intussen al mee?

Reccino Van Lommel

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...