Ze bakken het weer bruin…

Wie naar de webstekken van de overheidszender VRT of de krant De Standaard surft ziet al onmiddellijk hoe deze media zich systematisch inschakelen in een vuile oorlog tegen de oppositiepartij Vlaams Belang. Neem nu een ogenschijnlijk detail als de kleur van de grafieken die gebruikt worden om de resultaten van de jongste peiling naar de kiesintenties te illustreren. Alle partijen worden daar met hun eigen kleur aangeduid: CD&V oranje, SP.A rood, VLD blauw… en Vlaams Belang bruin. Bruin! Snapt u hem? Het ligt er zo vingerdik op dat het eigenlijk voor min of meer intelligente mensen wat gênant wordt. Kunnen ze echt niets beter bedenken? En dan verbaasd opkijken als blijkt dat Vlamingen geen vertrouwen meer hebben in de objectiviteit van de media.

Laat me maar meteen aankondigen dat ik de VRT niet aanraad om tijdens de verkiezingsavond het grafiekje met onze resultaten nog steeds bruin te laten kleuren. Ik neem daar namelijk wel degelijk aanstoot aan omdat hiermee ook honderdduizenden Vlaamse kiezers beledigd worden. Tijdens een rechtstreekse uitzending kunnen we dat ook laten horen.

Toch ook een woordje over de peiling zelf. Vlaams Belang haalt dus 20,7%, tegenover 20,8% bij de vorige peiling. Iedereen die zelfs maar van ver weet wat de statistische betrouwbaarheid van peilingen is, barst in een schaterlach uit bij de weergave van resultaten tot een tiende na de komma, maar goed, “passons” zegt men in het Frans. Dat zou dus een zeer mooie winst betekenen tegenover 2003, maar wat verlies tegenover 2004.

Mag ik even het geheugen van de peilers opfrissen? Peiling VRT/De Standaard 8 mei 2004: 21,7%. Echt resultaat van 13 juni 2004: 24,1%. En leuker nog: een week voor de verkiezingen van 2004 was er een nieuwe peiling VRT/De Standaard, die ons zelfs maar 19,8% gaf! Dat hebben we dus nog tegoed in de week voor 10 juni…

Zeg ik nu dat wij de score van 2004 zullen herhalen? Ach, ik hou me vér weg van voorspellingen en het is nooit verstandig om zegezeker te zijn. Maar ik zeg wel dat peilingen maar zijn wat ze zijn en dat we er best niet te veel aandacht aan besteden. Laten we maar vertrouwen op het gezond verstand en de kritische geest van de Vlamingen. En op de formidabele inzet van onze militanten in heel Vlaanderen…

Frank Vanhecke
voorzitter

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...