VERKIEZINGSSPOT

Vanavond is het weer zover. Dan wordt de eerste van onze drie verkiezingsspots uitgezonden op TV. Mocht u de spot missen: geen ramp, want de VRT zendt hem drie keer uit. Niet van harte, wees maar zeker, maar ze moeten wel.

Bij een verkiezingsspot gaat het erom een goeie mix te vinden tussen de wetten van de reclame en de politieke boodschap die je wil brengen. Dat is niet zo evident als het lijkt. Want als je politiek kan verkopen als eender welk zeepproduct, zouden de praatjes van Verhofstadt en de truken van reclamegoeroe Noël Slangen wèl aanslaan. De verpakking is belangrijk, maar als de inhoud niet deugt mag je het wel schudden.

Een leuke spot is dus geen garantie op succes. Zo kan het gebeuren dat je smakelijk lacht bij een reclamefilmpje, maar dat je na afloop bij God niet meer weet om welk product het nu eigenlijk ging. U zal begrijpen dat dit niet onze bedoeling is…

Onze uitzendingen haalden jarenlang de hoogste kijkcijfers en werden uiteindelijk door onze politieke tegenstanders van de buis gehaald. Siegfried Bracke was daarover héél duidelijk: “Dewinter kon natuurlijk héél ongestoord zijn meningen verkondigen in die uitzendingen van de Nationalistische Omroep Stichting. Dat was al een reden op zich om de Derden af te schaffen.”

We mogen dus best trots zijn op wat we de voorbije tien jaar gedaan hebben. En dat geldt niet alleen voor die uitzendingen, maar ook voor de congresfilmpjes en de verkiezingsspots. Die waren het werk van vakmensen, professionele cameralui en monteurs. Spectaculaire luchtopnames met een helicopter, ‘travell’ en ‘steady-cam’, kraanshots…? We hebben het allemaal gedaan. Andere partijen hadden keer op keer het nakijken. Journalisten en politici spuwden hun gal. “Leugens en afschuwelijke propaganda”, “maar wel knap gemaakt”… Maar om het met de woorden van Marc Uyterhoeven te zeggen: ‘alles kan beter’.

Deze keer hebben we voor de eerste keer ook een beroep gedaan op de ervaring en vakkennis van Jurgen Verstrepen. Met zo’n klassebak in huis kan het er alleen nog beter op worden. Maar we laten het oordeel graag aan uzelf over. Kijken dus. Vanavond, VRT, na het journaal van 19.00 uur. Of op 28 september. En op 6 oktober.

De verkiezingsspot zelf vindt u hier: http://vlaamsbelang.org/index.php?p=31

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...