Verkiezingscongres: Dit is ons land!

In Antwerpen verzamelden militanten en mandatarissen vandaag voor het ‘Dit is ONS land’-congres, de laatste nationale bijeenkomst van het Vlaams Belang voor de verkiezingen van 7 juni. Ondanks het stralende weer zat de Stadsschouwburg afgeladen vol.

Hoop en toekomst

Congresvoorzitter Marijke Dillen heette de 2.000 aanwezigen welkom in Antwerpen. Volgens het Vlaams Parlementslid moeten de Vlamingen op 7 juni een duidelijke keuze maken: “Een keuze tussen het Belgisch immobilisme of Vlaamse daadkracht.”

Filip Dewinter duidde de campagneslogan van het Vlaams Belang. “Hoop en toekomst: daar gaat het Vlaams Belang-programma over”, aldus Dewinter. “Een Vlaamse, veilige en welvarende toekomst voor onze kinderen en kleinkinderen.” De fractieleider in het Vlaams Parlement maakte tevens het proces van de Vlaamse Regering en van het ter ziele gegane CD&V/N-VA-kartel. “Hooghartig verwijt De Wever ons al vele jaren dat het Vlaams Belang aan de kant blijft staan, een dood gewicht is en niets realiseert. Mag ik vandaag de vraag aan De Wever stellen: wat heeft CD&V/N-VA de voorbije vijf jaar gerealiseerd? Helemaal niets. Nul op tien!”

“Europese stallen uitmesten”

Tijdens de persconferentie die voorafging aan het congres, toonde Frank Vanhecke – op 7 juni Europees lijsttrekker – zwart op wit aan dat de Vlamingen binnen Europa de grootste netto-betalers aan de Europese Unie zijn. Vanhecke stelde de traditionele Vlaamse partijen verantwoordelijk voor de hoge prijs die de Vlamingen voor de Europese Unie betalen. In zijn congresspeech maakte de erevoorzitter van het Vlaams Belang het verschil met Jean-Luc Dehaene en Guy Verhofstadt, “respectievelijk de grootste luiaard van het Europees Parlement en de grootste leugenaar van de Belgische politiek”. Volgens Frank Vanhecke is het dringend nodig dat de Europese stallen worden uitgemest.

Drie speerpunten

In zijn slottoespraak noemde partijvoorzitter Valkeniers de vele duizenden Vlaams Belang-militanten “de beste peiling die er is: de echo’s van onze campagneploegen, de signalen van enthousiasme op markten bevestigen dat wij de onbetwistbare oppositieleider zijn en blijven. De verliezers van deze verkiezingen zullen zoals steeds de peilingen zijn.” Volgens Valkeniers zal het Vlaams Belang tijdens de twee laatste campagneweken zwaar inzetten op drie speerpunten: het Vlaams Belang als partij van de Gewone Vlaming, tegen de islamisering van Europa en politieke geloofwaardigheid. Telkens is het Vlaams Belang het enige betrouwbare alternatief. Het alternatief komt alleszins niet van de traditionele partijen, volgens Bruno Valkeniers “oude krokodillen die telkens weer oude wijn in nieuwe zakken verkopen”. “In tegenstelling tot de andere oppositiepartijen,” zo luidde het nog, “zijn wij niet van plan om de Belgische ruïne op te kalefateren om tenslotte met lege handen af te druipen en te gaan janken in de coulissen. Wij zijn niét van plan om plat op onze buik te gaan om in de gunst van het Hof te komen en op het Paleis uitgenodigd te worden met het oog op een ministerpostje.”

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...