VB: stemmenkampioen

“Het Vlaams Belang blijft maand na maand vooruitgaan en de VLD blijft dieper wegzakken”. Dat is in een notendop het resultaat van de juni-peiling van De Stemmenkampioen. De peiling werd uitgevoerd bij 15.330 kiesgerechtigde Vlamingen en van 1 tot 26 juni. Dat is dus voor de busmoord op Guido De Moor in Antwerpen.

Het Vlaams Belang (28,9 %) strandt in de peiling op een zucht van het kartel CD&V/N-VA (30,6 %). Dat kartel lijkt over zijn hoogtepunt heen. De steile duik van de VLD zet zich door in alle peilingen. Maar de kiesdrempel van 5 % moeten ze nog kunnen halen…

De Stemmenkampioen peilde ook naar de coalitievoorkeur van de kiezers. Dat leverde een opvallend resultaat op. Luc Van der Kelen: “De aanhangers van een coalitie met het Vlaams Belang zijn dubbel zo groot bij CD&V/N-VA dan bij de VLD. Voor een coalitie met Vlaams Belang bestaat bij de VLD geen draagvlak”.

Yves Leterme zit straks met een probleem. En de VLD? Tja, het is niet te verwonderen dat de kiezers die nu nog bij ‘het blauwe fabriekje’ zitten, tegen samenwerking met het Vlaams Belang zijn. De rechtse VLD-kiezers hebben intussen de weg naar het Vlaams Belang immers al lang gevonden. En dus rijst de vraag: blijft Jean-Marie Dedecker aan boord van de door links op de klippen gestuurde Titanic, of blijft hij zijn principes trouw en volgt hij zijn kiezers?

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...