VB blijft groeien

Dat blijkt uit de resultaten van de maandelijkse peiling van De Stemmenkampioen (Het Laatste Nieuws). Het kartel CD&V/N-VA zou de grootste politieke formatie blijven, maar zit schijnbaar over haar top heen (31,4 % / – 0,3). Het Vlaams Belang blijft groeien (27,6 % / + 0,2).

De strijd om de derde plaats lijkt los te barsten. SP.A-Spirit zakt verder weg en komt nu uit op 16,8 %, terwijl VLD-Vivant lichtjes lijkt te bekomen van de zware klappen (15,1 %).

Opmerkelijke conclusie van Het Laatste Nieuws: “Aan Vlaamse kant valt er met twee kartels geen meerderheid meer te vormen. Alleen een combinatie van CD&V/N-VA met Vlaams Belang heeft – in theorie – een ruime meerderheid (59 %), maar in de praktijk is dat onmogelijk, zolang niemand met het Vlaams Belang een coalitie wil vormen.”

Of hoe we steeds weer op de politieke waanzin van het cordon sanitaire botsen. Steeds meer waarnemers zien daarin zelfs een strategie van liberalen en socialisten. Voor hen mag het Vlaams Belang nog wat groeien, dan zitten zij straks toch weer lekker in de regering.
Wat zei u, democratie?

Ondertussen werden de jongste twee weken ook in Turnhout twee peilingen gehouden, een van radio TOS en een van de Gazet van Antwerpen. Telkens werden slechts 400 mensen ondervraagd. In de peilig van radio TOS behouden wij onze vier zetels en bij Gazet van Antwerpen gaan we van 4 naar 2. Belangrijk is wel dat in deze laatste peiling maar liefst ruim 23 % van de ondervraagden zegt “het nog niet te weten” en ruim 8 % “het niet wil zeggen”. Zelfs Guy van Nieuwenhuysen van Gazet van Antwerpen moest toegeven dat in deze 31 % “onbekenden” nog ruim wat kiezers van het Vlaams Belang zitten, zodat onze partij wellicht zelfs stijgt naar 5 zetels of meer…

We gaan van dit soort peilingen onze slaap niet laten. Lijsttrekker Paul Meeus zei terecht in zijn reactie in Gazet van Antwerpen: “We bekijken de zaken rustig en met veel ervaring. We gaan nooit vooruit in peilingen, maar winnen wel alle verkiezingen. We wachten dus rustig af. De Kempenaar is een gesloten mens die zijn echte mening pas bekendmaakt op 8 oktober. We hebben in Turnhout een fantastische respons. Er is massaal gereageerd op onze veiligheidscampagne.” Inderdaad, meer en meer mensen in Turnhout bellen bij ons aan met hun problemen, waarvan overlast in straat en buurt, verloedering en woningnood er hoog uitsteken.
Wij hebben er vertrouwen in. De enige echte peiling is die van 8 oktober.

En… de prijzen worden aan de meet uitgedeeld.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...