Turnova’s torenhoge storende toren in de doofpot?

Gisteren werd op initiatief van gemeenteraadslid An Van Tornout (CD&V-dissident) en mede ondersteund door Vlaams Belang, Open VLD en Turnhout Vooruit een persconferentie georganiseerd naar aanleiding van de plannen om op de Turnova-site een appartementsblok met maar liefst 18 verdiepingen neer te poten. Dit voornemen kwam ‘al stoemelings’ aan het licht naar aanleiding van een vraag van VB-fractievoorzitter Paul Meeus op de bevoegde gemeenteraadscommissie in juni. An Van Tornout stelde daarop een aantal pertinente vragen op de gemeenteraad van 28 juni en bestudeerde ondertussen grondig de plannen. Hierin kwamen voldoende gegevens naar boven om nog heel wat bijkomende vragen te stellen en opmerkingen te maken. Hieronder leest u haar basistekst die als richtsnoer voor de ‘verzamelde oppositie’ dient. Ondertussen werd een dossier door haar samen gesteld met alle technische gegevens. De oppositie én An Van Tornout nemen zich voor hierover verder en ten gronde tussen te komen op volgende gemeenteraden en commissies. Wordt dus vervolgd…

“Heeft u geweten dat er zopas, in volle vakantieperiode, van 20 juni tot 8 augustus een tweede en bijgevolg niet onbelangrijk openbaar onderzoek rond de milieueffecten van het Turnova-project liep? Wellicht niet, tenzij u een regelmatige bezoeker van de website van de stad bent…
Onze nagelnieuwe schepen van communicatie en buurt- en wijkwerking valt al meteen door de mand, ook al werd er door de burgemeester bij het aantreden van de nieuwe bestuursmeerderheid een nieuwe, frisse en betere wind beloofd.
Toezeggingen door haar gedaan op mijn vraag tijdens de laatste gemeenteraad van juni om de Turnhoutse bevolking grondig te informeren over de “Turnova Tower” zijn zonder gevolg gebleven.
Of het bewust of onbewust is, onder druk van de ene of andere, laat ik in het midden.


avt02De pertinente vraag hier is hoe het komt dat een bestuur dat prat gaat op haar communicatiebeleid, haar burgers, op een kort berichtje op haar website na, in het ongewisse laat over dit openbaar onderzoek terwijl zowel de stadskrant van juni als die van juli-augustus uitgebreid berichten over de ontwerpen voor de stationsomgeving.
Het antwoord op deze vraag zit wellicht verscholen achter de gewijzigde plannen die de private partner samen met de stad heeft voor het torengebouw in het Turnovaproject.
Wat dacht u immers van een massieve toren van zo’n 18 verdiepingen hoog in plaats van de eerst geplande 8 verdiepingen pal achter de gevelfaçade van het postgebouw?
‘TOP! ’à la Jeroen Meus of ‘STOP!’, nee dank u, toch niet in een “centrumstad op mensenmaat”?
Eerst de Grote Markt met veel poeha omtoveren tot het zogenaamde intieme en gezellige “Salon van Turnhout” met de Sint-Pieterskerk als centrale baken (62 m) en er dan op de meest mysterieuze manier een mastodont van een gebouw van 72 m hoog en 28 m breed naast plannen, is het zoveelste praktijkvoorbeeld van de eigengereidheid van ons schepencollege.
Want de stad beschikt op dit ogenblik slechts over een informele beleidsvisie over hoogbouw in de stad, het zogenaamde “Turnhoutse Torens concept”, dat tot nu toe zelfs voor de gemeenteraadsleden ‘geheim’ is gehouden. Begrijpe wie kan, maar intussen weten we dat in Turnhout veel zoniet alles kan…

An Van Tornout, gemeenteraadslid”

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...