Turnhout verhoogt belastingen

In: Het Laatste Nieuws en Gazet van Antwerpen

Vandaag lezen we in Het Laatste Nieuws een bondig, maar duidelijk verslag van de bespreking van het ziekenhuisdossier, gisterenavond in de gemeenteraad. Het was voor iedereen duidelijk dat het onze fractievoorzitter Paul Meeus was die na een duidelijk een scherpe tussenkomst de burgemeester uiteindelijk zover kreeg om mee te delen dat er inderdaad een belastingverhoging op komst is in Turnhout.
Het is absoluut niet onze bedoeling om twee kranten tegen elkaar uit te spelen, maar het is toch wel sterk dat in Gazet van Antwerpen de indruk wordt gewekt dat enkel de VLD het woord voerde over het ziekenhuisdossier.
Ach,het is ondertussen genoegzaam bekend dat de GvA-journalist van dienst ons echt niet graag ziet… We plaatsen zijn “verslag” onderaan ter vergelijking.

HET LAATSTE NIEUWS

door: Toon Verheijen

Stad wil met nieuwe inkomsten schuldenput Elisabethziekenhuis dempen

Het CD&V-SP.A-stadsbestuur heeft een oplossing gevonden om de schuldenput van meer dan 12 miljoen euro van het ziekenhuis Sint-Elisabeth te dempen: het verhoogt de belastingen. Dat bleek gisteravond tijdens de zitting van de gemeenteraad. Daarnaast gaat de stad besparen op de uitgaven. Hoeveel de belastingverhoging precies bedraagt, zal de komende weken worden becijferd tijdens de opmaak van de stedelijke begroting voor dit jaar.

Eind vorige week raakte bekend dat de nieuwe vzw Sint-Elisabethziekenhuis op 1 april wordt opgericht. Die bestaat uit vertegenwoordigers van de stad, OCMW, geneesheren en enkele experts. Er was overeengekomen dat de stad de historische schuld van meer dan 12 miljoen euro voor haar rekening zou nemen. Het was al langer duidelijk dat dit de stad de komende jaren redelijk wat problemen zou bezorgen. Ondertussen is ook duidelijk hoé de stad het denkt de schulden te betalen: met een belastingverhoging. Aanvankelijk wilde de stad dat doen met een lening, maar dat mocht niet van Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Marino Keulen (Open Vld).

minder uitgeven

«Van de historische schuld van 12,3 miljoen, gaan we 9,39 miljoen direct terugbetalen, zonder lening», verduidelijkte burgemeester Marcel Hendrickx. «We hadden ook alles kunnen terugbetalen, maar we hopen nog enigszins op een financiële meevaller wanneer we de rekeningen (van het ziekenhuis) nakijken vanaf 1995. Het is duidelijk dat in de uitgaven van de stad gesnoeid zal moeten worden én dat de inkomsten van de stad omhoog moeten.»

Vooral die ’hogeren inkomsten’ waren bij de oppositiepartijen Groen!, Vlaams Belang en VLD niet in dovemansoren gevallen. Nadat Paul Meeus van Vlaams Belang nogmaals vroeg «wat de verhoging van de inkomsten betekende», kwam de aap uit de mouw. «We zullen inderdaad een aanpassing van de belastingen moeten doen. Maar nogmaals, dat is niet de enige oplossing», zei de burgemeester.

debat kerntaken

Raadslid Roel Druyts (Open Vld), in een vorige legislatuur nog ’ziekenhuisschepen’, riep op om in april massaal naar de gemeenteraad te komen. «Ik wil wel eens zien hoe ze die 9 miljoen euro die de stad ineens wil betalen, gaat inpassen in de begroting.» Paul Meeus sloot zich erbij aan. «Beknibbelen op de uitgaven en belastingen verhogen: het wordt duidelijk dat héél dringend een kerntakendebat (over welke taken de stad zou willen overlaten aan de privé-sector, nvdr) nodig is. Niet morgen maar nu. Het wordt tijd dat duidelijk wordt waar we aan toe zijn.»

GAZET VAN ANTWERPEN

door: Guy van Nieuwenhuysen

De stad Turnhout verhoogt de belastingen. Dat heeft burgemeester Marcel Hendrickx (CD&V) maandag aangekondigd tijdens de gemeenteraad. De belastingverhoging is noodzakelijk om de schuldenput van het OCMW-ziekenhuis te delven.

Turnhout wil het grootste deel van die historische schuld betalen zonder een lening aan te gaan. Daarom moeten de inkomsten van de stad stijgen en wordt in de uitgaven gesnoeid. Burgemeester Hendrickx gaf maandag toe dat een belastingverhoging onvermijdelijk is: “Ik heb nog nooit manna uit de hemel zien vallen.”

Pas in de loop van april weet de Turnhoutenaar hoe groot die belastingverhoging zal zijn. Dan wordt de nieuwe stadsbegroting op een extra gemeenteraad voorgesteld. De oppositiepartijen VLD, Vlaams Belang en Groen! slijpen alvast de messen. “Het kerntakendebat is dringend nodig. Anders weten we niet in welke uitgaven we kunnen snoeien”, zegt Roel Druyts (VLD).

Bestuurslid

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...