No way, Groen!?

Na de breuk in de Turnhoutse meerderheid op 28 februari klonken de decibels luid in Turnhout. Aan de ene kant waren dat scheldpartijen, vloeken en andere krachttermen, terwijl aan de andere kant vreugdekreten en zelfs knallende champagnekurken de trommelvliezen deden daveren. Aan de kant van de oppositie werden dure eden gezworen om de gehavende meerderheid niet te depanneren. Gelet op het feit dat het Vlaams Belang persona non grata blijft – ook al voeren we al jaren gedegen en constructief oppositie met keurige dossierkennis -, was het uitkijken naar de andere oppositiepartijen. Peter Reniers van Turnhout Vooruit liet meteen duidelijk verstaan dat men op hem niet hoefde te rekenen. Ook de Open VLD liet het liefst de kelk aan zich voorbijgaan, al ging ze toch even op de koffie bij sp.a en CD&V omdat ze gevraagd werden voor een gesprek. Uit beleefdheid dus. En met een flink eisenpakket. Het werd voorspelbaar niets.


Bleef dus enkel Groen! over. Zij hadden echter enkele maanden geleden zelf een interne paleisrevolutie meegemaakt betreffende een al dan niet constructieve opstelling tegenover de meerderheid. De man die toen een positief signaal aan die meerderheid wilde geven, kon het schudden en pakte zijn biezen met slaande deuren.


Vandaag staat Groen! te trappelen “om zijn verantwoordelijkheid op te nemen en de stad niet in de chaos achter te laten”. Met een nieuwe voorzitster aan het roer die het al jaren erg goed kan vinden met  de sp.a wordt de stap naar de linkervleugel van de in de minderheid gestelde meerderheid wel erg klein. En tegelijk wordt het ‘No way!’ van fractievoorzitster Astrid Wittebolle van de dagen na 28 februari een holle uitroep die wordt ingeruild voor ‘I’m on my way!’ om de coalitie een hand te reiken en er zelfs deel van te gaan uitmaken. We kunnen ons inbeelden dat Bart Cabanier die dus onlangs de politiek verliet, wel eens stomverbaasd in zijn weelderige haardos zal staan krabben bij deze koerswijziging. Of is het een bocht van 180 graden?


Officieel is er wanneer we dit schrijven nog niets beslist bij Groen!, maar de geruchten worden hardnekkiger dat we op anderhalf jaar van de gemeenteraadsverkiezingen voor het eerst een groene schepen in Turnhout zullen krijgen.  Of ze – het wordt zeker een vrouw, want geen quota voor mannen voorzien bij Groen! – daar veel vreugde aan zal beleven, is maar de vraag. Want dat het een vergiftigd geschenk is, daar is zowat iedereen het over eens.


Ondertussen wachten we ook de stoelendans bij CD&V af… Dat de populaire stemmentrekker Karel De Busser en niet de over zichzelf erg tevreden Katrien van de Poel de pineut van heel het verhaal zal worden, staat immers in de sterren geschreven.


 

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...