N-Va gaat inzake B-H-V plat op de buik

Het Vlaams Belang is verbijsterd door de verklaringen van N-VA-voorzitter Bart De Wever in De Zevende Dag inzake de kwestie B-H-V. De Wever verklaarde zich bereid een prijs te betalen voor de splitsing en zelfs de bespreking van de Vlaamse splitsingsvoorstellen uit te stellen. Daarmee doet De Wever wat Karel de Gucht vorige week in diezelfde Zevende Dag al voorspelde: plat op de buik gaan.

Het is onvoorstelbaar met wat voor soort cynisme De Wever zijn communautaire bochten neemt. Voor de Vlaamse verkiezingen van 2004 zou de N-VA nooit in een Vlaamse regering stappen zonder dat de splitsing van B-H-V een feit was. De N-VA stapte in de regering zonder splitsing. Vandaag gaat De Wever nog een stap verder en gooit zelfs het Vlaams regeerakkoord in de prullenmand. In dat regeerakkoord staat het principe “onverwijld” en “zonder prijs” ondubbelzinnig ingeschreven. Ook dat hoeft volgens De Wever dus niet langer.

De argumenten van De Wever zijn even belachelijk als doorzichtig. Dat de Franstaligen aan de alarmbel zouden trekken en zulks tot een crisis zou leiden, wist De Wever evengoed in 2003, in 2004, in 2005, in 2006 en in 2007. Dat de Franse Gemeenschap en het Waals Gewest het belangenconflict zouden inroepen, wist De Wever evengoed. Alleen zagen we toen een De Wever die met het vingertje kwam zwaaien om te zeggen dat de Vlamingen zich bij die chantage niet moesten neerleggen. Vandaag zwicht hij, en met dezelfde argumenten die hij eertijds zo heeft bestreden.

Wat een cynisme bovendien van een man die maandenlang kwam vertellen dat het parlement zijn werk moet kunnen doen, om nu te zeggen dat het parlement zijn werkzaamheden moet opschorten, kortom zijn werk niet langer mág doen. Precies bij dat wat de Franstaligen hebben gevraagd, met name dat de Vlaamse meerderheid in het parlement niet en nooit mag spelen, legt De Wever zich ootmoedig neer. Het was overigens opvallend hoe gedeisd de N-VA-Kamerleden zich de jongste weken in de Kamercommissie Binnenlandse zaken hielden. De Wever in de rol van vertrager van de bespreking van de Vlaamse splitsingsvoorstellen in de Kamer, wie had het ooit voor mogelijk gehouden.
Vorige vrijdag hebben de burgemeesters van Halle-Vilvoorde de Vlaamse partijen opgeroepen om komende woensdag de Vlaamse splitsingsvoorstellen in de Kamercommissie onverwijld goed te keuren. Samen met het FDF, gooit de voorzitter van de N-VA de deur in hun eerlijke gezicht dicht. Hij schiet ze schaamteloos in de rug, laat ze vallen als een baksteen.

De Wever is voor Vlaams-nationalisten onbetrouwbaar gebleken. Voor de tweede keer op rij verloochent hij op een redelijk weerzinwekkende wijze zijn verkiezingsbeloftes. Indien De Wever vandaag door de knieën gaat voor B-H-V, houdt men zijn hart vast voor de toegevingen die De Wever van plan is te doen inzake het geheel van de staatshervorming. Door de CD&V en de Belgische onderhandelingstechnieken gekneed, staat De Wever nu al met de broek op de enkels. Het is bepaald ironisch dat De Wever op bijzonder korte tijd verworden is van een separatist tot de redder van het Belgisch federaal model.

Het Vlaams Belang wil hoe dan ook dat de splitsing van B-H-V volgende woensdag in de Kamercommissie gestemd wordt. Tevens zal het Vlaams Belang de zaak aankaarten in het Vlaams Parlement. De meerderheidspartijen moeten zich aan hun regeerakkoord, waarin het principe “splitsen zonder prijs” staat ingeschreven, houden. Bovendien hoopt het Vlaams Belang dat de burgemeesters van Halle-Vilvoorde voet bij stuk zullen houden, en De Wever en co voor hun verantwoordelijkheid zullen plaatsen. De saga van de splitsing van B-H-V heeft – dixit De Wever eertijds – inderdaad lang genoeg geduurd.

Joris Van Hauthem
Perswoordvoerder

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...