‘Kerst’ gebannen uit ‘Wintersalon’ in Turnhout

Gisterenavond op de gemeenteraad stelde het Vlaams Belang voor om het evenement tussen 16 december en 3 januari op de Grote Markt “Kerst- en Wintersalon” of “Kerst- en Wintermarkt” te noemen als alternatief voor het door de meerderheid voorgestelde ‘”Wintersalon”.

Omdat er een lange traditie is aan kerstmarkten en kerstevenementen in onze stad en onze regio, maar ook omdat er dit jaar voor de 60e keer een Kempense kerststal wordt opgesteld door het comité ‘Kerstmis in de stad’, leek het ons aangewezen om die traditie ook in de benaming van het gebeuren op te nemen, zelfs al werd sinds enkele jaren de kerststal verbannen naar een verloren uithoek op de markt. Bovendien is het ook een kwestie van welbegrepen pluralisme, waarbij de verscheidenheid niet mag weggegomd worden, maar integendeel zichtbaar mag aanwezig zijn, ook in de benaming van evenementen. Overigens was er in de evaluatie van de “Wintermarkt” van vorig jaar duidelijk gesteld dat het kerstgebeuren meer benadrukt moest worden…

De meerderheid met christendemocraten en velen die uit de christelijke traditie stammen, vond het niet nodig met dit pleidooi voor diversiteit rekening te houden en opteerde voor de weinigzeggende benaming “Wintersalon”. Meerderheid tegen de oppositie van Vlaams Belang, N-VA en Open Vld stemde het voorstel dan ook kurkdroog weg.

Hiermee geeft de meerderheid toe aan de vervlakking en de kleurloosheid, waarbij oude tradities te grabbel worden gegooid. Het tekent de “weg met ons”-mentaliteit, waarin veel begrip wordt getoond voor nieuwkomers, hun gewoonten, tradities en visies, maar waarbij de eigen cultuur en gebruiken plaats moeten ruimen onder het motto van een welbepaalde ‘neutraliteit’.

Het Vlaams Belang is ervan overtuigd dat deze zoveelste knieval voor de ‘multiculturaliteit’ door de Turnhoutenaren niet zal gesmaakt worden.

Paul Meeus

Reccino Van Lommel

Lieve Driesen

Gemeenteraadleden Vlaams Belang

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...