Hetze (k)raakt VB niet

De schietpartij in Antwerpen brengt het Vlaams Belang geen of nauwelijks schade toe. Een enquête van De Stemmenkampioen (Het Laatste Nieuws) gaf een eerste voorzichtige indicatie en die trend wordt bevestigd door een nieuwe peiling van de VRT en De Standaard.

Het kartel van CD&V en N-VA lijkt – zo schrijft De Standaard – aan zijn electorale plafond te zitten en komt in de peiling uit op 29,4 %. “CD&V blijft veruit de grootste partij”, klinkt het in de titel. Het is opvallend dat het kartel steeds vaker als één partij wordt beschouwd. Of de Vlaams-nationale kiezers van de N-VA het zo leuk vinden dat zij in de statistieken en commentaren gewoon als CD&V-kiezers geklasseerd worden, is nog maar de vraag…

Maar over naar de resultaten die er echt toe doen. Met spanning werd uitgekeken naar de mogelijke weerslag van het drama in Antwerpen op de score van het Vlaams Belang. Van een zware terugval is geen sprake. Integendeel. In vergelijking met de peiling van februari (22,5%) stijgt het Vlaams Belang in mei nog naar 23,1%. Waarnemers wijzen er op dat zowel de moord op Joe Van Holsbeeck als de gebeurtenissen in Antwerpen het probleem van de (on)veiligheid terug bovenaan op de politieke agenda hebben geplaatst. En wat dat betreft is en blijft het Vlaams Belang nu eenmaal de meest betrouwbare partij.

Peilingen zijn natuurlijk maar peilingen. Maar De Stemmenkampioen polste bij de deelnemers aan de peiling ook naar hun motivatie om opnieuw of voor de eerste keer voor het Vlaams Belang te stemmen. Voornaamste argument is het feit dat het Vlaams Belang onterecht de schuld voor het drama in de schoenen geschoven kreeg. Verder wordt verwezen naar de politieke recuperatie of schaamteloze lijkenpikkerij (Verhofstadt en De Gucht) en naar de nieuwe poging om het Vlaams Belang financieel droog te leggen. Maar ook de vooringenomenheid en de lastercampagne in de media heeft veel verontwaardiging opgeroepen.

We kunnen ons voorstellen dat nogal wat journalisten op de redacties van kranten en tv-omroepen in zak en as zitten nu blijkt dat hun hetze en hun lage aanvallen niet het gewenste effect sorteren. “Het begin van het einde voor het Vlaams Belang” werd hier en daar al van de daken geroepen. Het zal nog niet voor morgen zijn. Laat de champagne nog maar even in de koelkast, jongens. Het vooringenomen deel van de vierde macht botst op de grenzen van haar macht. Kiezers zijn oud en wijs genoeg om zelf een verantwoorde keuze te maken. Ze pikken het niet dat politici of journalisten zeggen op welke partij ze wel of niet moeten stemmen.
De opinie van de opiniemakers is wel wat anders dan de publieke opinie. Maar of onze tegenstanders dat ook begrepen hebben?

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...