Het cordon kraakt

De traditionele partijen zijn zelf de gevangenen geworden van het cordon sanitaire waarin ze het Vlaams Belang wilden opsluiten. Dat is meer dan ooit duidelijk geworden na de suggestie van CD&V- en VLD-kopstukken in Schoten om straks na de gemeenteraadsverkiezingen eventueel in zee te gaan met Marie-Rose Morel en het Vlaams Belang.

Paul Valkeniers (VLD) liet weten dat hij meer ziet in een samenwerking mèt het Vlaams Belang dan in een monstercoalitie tégen het Vlaams Belang. Maar na een telefoon uit Brussel trok hij zijn staart alweer in. De aftrap werd echter gegeven door Harrie Hendrickx, de CD&V-burgemeester van Schoten: “Het enige doel van de verkiezingen lijkt nog; één partij erbuiten houden en met alle andere partijen samen – hoe ver ze ideologisch ook uit elkaar liggen – een programma proberen uit te voeren. Maar ik heb geen zin om zes jaar lang te pendelen tussen partijen om ruzies op te lossen. Op de duur sluit je bestuur zoveel compromissen dat je enkel nog halve maatregelen neemt.”

Hendrickx werd prompt teruggefloten door de partijtop van CD&V. Partijvoorzitter Jo Vandeurzen wijst elke mogelijke of zelfs plaatselijke samenwerking met het Vlaams Belang af. Alle CD&V-kandidaten zullen ‘verzocht worden’ een ‘engagementsverklaring’ in die zin te ondertekenen. Maar Harrie Hendrickx is niet onder de indruk van stalinistische partijdictaten en geeft zich niet zomaar gewonnen: “Voor mij is zo’n ondertekend papier van geen tel.” Waarna hij er nog een haarscherpe vaststelling aan toevoegt: “De kiezer krijgt geen keuze meer tussen een links en een rechts bestuur. Door het cordon krijgt hij altijd een mengeling van links en rechts opgedrongen.”

Het beloven nog lastige maanden te worden voor de top van CD&V en VLD, want terwijl de hoofdkwartieren zich vastklampen aan het cordon, groeit in een hoop Vlaamse gemeenten het verzet. En de wil om het cordon als het moet op te blazen. “De dijkbreuk komt dichterbij,” waarschuwt Luc Van der Kelen in Het Laatste Nieuws.

De CD&V trekt – naar eigen zeggen – op 8 oktober naar de stembus onder het motto: “van respect word je sterk”. En hoe zit dat met hun respect voor de uitslag van democratische verkiezingen…?

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...