Gelezen op 27 mei in Het Laatste Nieuws

ZOMER ZONDER ZWEMBAD?
* nieuwbouw mogelijk pas klaar in september * Kostprijs bijna 9 miljoen euro

TURNHOUT Het nieuwe zwembad in het Stadspark is zeker niet helemaal klaar tegen de start van de zomerperiode. Stad en aannemers gaan er alles aan doen om de buitenbaden afgewerkt te krijgen tegen 11 juli, maar ook die datum is zeer twijfelachtig. Er moet bovendien eerst overlegd worden met de betrokken partners. Bovendien blijkt dat de kostprijs weer is opgelopen en intussen al bijna 9 miljoen euro bedraagt.

De stad Turnhout heeft altijd gehoopt dat het zwembad tegen de zomer van 2005 zijn deuren zou kunnen openen. Die datum lijkt nu allerminst haalbaar, zeker wat de binnenbaden betreft. «De prognose van de aannemers is dat alles, zowel de binnen- als de buitenbaden, klaar zou zijn tegen half september», zegt schepen van Sport en Openbare Werken Eric Vos (CD&V). «We hebben al wat kunnen schuiven en gezegd dat alles afgerond moet zijn tegen 1 september. Het is nu onze bedoeling om het buitenbad toch al open te krijgen tegen de start van het bouwverlof in juli. Maar dit is echt wel onder voorbehoud, want alle partners moeten het er mee eens zijn. Tegen begin juni moeten we daar uitsluitsel over hebben.»

Ligweide

Volgende maandag 30 mei start een aannemer in elk geval met de aanleg van de ligweide. Die eerste fase moet tegen 30 juni klaar zijn. Daarna volgt de aanleg van de verharding en de afbraak van een klein gebouw aan de Ringlaan. «De buitenaanleg moet zeker klaar kunnen zijn. Als we de buitenbaden open doen, moeten we wel een oplossing vinden voor de kassa en het sanitair. Het oude gedeelte zal dan even opnieuw in gebruik moeten worden genomen. Ik herhaal dat alles onder voorbehoud is. Alles moet ook in orde zijn met de Vlaamse milieuwetgeving en de technici moeten de nieuwe installaties al onder de knie hebben.»

Probleem

Raadslid Paul Meeus (Vlaams Belang) had op de jongste gemeenteraad ernstige vragen bij een halve opening van het zwembadcomplex. «Kunnen we grote aantallen bezoekers opvangen? Vergeet niet dat we buiten minder plaats hebben als vroeger.» De schepen bevestigde dat ook dat inderdaad een probleem is. «Als we openen, moeten we dat duidelijk communiceren», aldus Eric Vos. «Het is wel zo dat het Kursaal openblijft tot het binnenbad in het Stadspark opengaat.»

Duurder

Het zwembad wordt overigens alweer duurder dan oorspronkelijk was geraamd. Begin dit jaar kwam de totale kostprijs op bijna 8,5 miljoen euro (342,8 miljoen frank). Daar komt opnieuw 5 procent bij, zodat de kostprijs nu op bijna 9 miljoen euro (363 miljoen frank) komt te liggen. «Dat heeft onder meer te maken met de langere periode dat de aannemer het terrein heeft moeten droog zuigen», aldus Vos. «Na grondig onderzoek bleek dat we extra maatregelen moesten nemen om het gebouw en de buitenbaden te beschermen tegen het grondwater. De kans dat het gebied ooit overstroomt, is bijzonder klein, maar het risico kunnen we niet nemen. Stel dat de buitenbaden leeg zijn en het grondwater stijgt onrustwekkend, dan kunnen de bodems beginnen scheuren. Daarom moeten we rond het gebouw vijf filterputten plaatsen die in werking treden als het grondwater een bepaalde hoogte heeft bereikt.» Een extra kostprijs waarvan nog niet geweten is wie dat gaat betalen. «Het zal ongetwijfeld nog een stevig punt van discussie worden. Hadden we die filterputten al eerder moeten voorzien», vraagt schepen Vos zich nu af.

TOON VERHEIJEN

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...