Gelezen in Het Laatste Nieuws 14 april 2005 en Gazet van Antwerpen 15 april 2005

HET LAATSTE NIEUWS
Kempen, Mechelen-Lier

Stadsbestuur onderzoekt aanleg parkeerhaven voor vrachtwagens

VERHEIJEN TOON

Turnhout

Het stadsbestuur onderzoekt de aanleg van een parkeerhaven voor vrachtwagens in het kader van de uitbreiding van de industriezones. Er liepen de jongste tijd klachten binnen bij de politie over lawaaihinder van vrachtwagens die ’s morgens vertrekken.

Burgemeester Marcel Hendrickx bevestigde na een vraag van raadslid Paul Meeus (Vlaams Belang) de klachten over de vrachtwagens. «Ze gaan over de lawaaihinder bij het vertrek ’s morgens», zegt burgemeester Hendrickx. «De bestuurders laten hun dieselmotoren warm draaien. Vrachtwagens mogen slechts acht uur aan één stuk op dezelfde plaats parkeren, maar dat is moeilijk te controleren. We kunnen een vrachtwagenbestuurder die te lang parkeert wel een administratieve boete opleggen.»

Schepen van Ruimtelijke Ordening Tom Van Even (VLD) heeft misschien een oplossing. «We kunnen een parkeerhaven aanleggen voor vrachtwagens. We bespreken dat idee met de politie en de Werkgroep Industrie Turnhout. De parkeerhaven moet bij een bedrijventerrein komen. We denken eraan om ze in te passen in de uitbreidingsplannen voor de industriezones. Het probleem is dat een parkeerhaven een pak geld kost, want het is dure grond. Een parkeerstrook voorzien op de Ring of de Steenweg op Zevendonk is ook geen oplossing. In afwachting van de gesprekken lijkt het ons op dit moment beter met de bestuurders te gaan praten.» (VTT)

GAZET VAN ANTWERPEN
Kempen

Turnhout schikt geparkeerde vrachtwagens

Hans Otten

De stad Turnhout overlegt met de politie en de Werkgroep Industrie Turnhout (WIT) over de mogelijkheid om een speciale parkeerhaven voor vrachtwagens in te richten. Die zou wellicht in de buurt van een bedrijventerrein worden aangelegd.

Oppositieraadslid Paul Meeus (Vlaams Belang) vroeg tijdens de gemeenteraad of de stad iets onderneemt tegen de geparkeerde vrachtwagens die zowel in woonstraten als langs gewestwegen veel plaats innemen. Volgens burgemeester Marcel Hendrickx (CD&V) treedt de politie af en toe op, na een klacht van buurtbewoners tegen een mastodont in hun woonwijk.

“Niet zozeer het feit dat die vrachtwagen er geparkeerd staat, is aanleiding tot de klacht. Meestal gaan de klachten over het feit dat de chauffeur bij een vroeg vertrek zijn dieselmotor lange tijd warm laat draaien en zo voor lawaai- en geurhinder zorgt. Een goed overleg kan dergelijke problemen oplossen.”

Bedrijventerrein

Een geschikte parkeerhaven voor vrachtwagens is er in Turnhout niet te vinden. “Dat maakt voorwerp van overleg uit met de politie en WIT”, zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Tom Van Even (VLD). “We denken er ernstig aan om zo’n plaats aan te leggen in de buurt van een bedrijventerrein. Of om er één op te nemen in de uitbreidingsplannen voor de industriezones. Nadeel is dat dergelijke percelen erg duur zijn.” Ook langs de gewestwegen of de ring blijkt er geen plaats te zijn.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...