DHKP-C en VB: het verschil

In linkse en extreem-linkse kringen is verheugd gereageerd op het vonnis in de rechtszaak tegen leden van de Turkse terreurorganisatie DHKP-C. Acht Turken gingen vrijuit en ook Fehriye Erdal – wellicht medeplichtig aan de moord op 3 Turkse zakenlui in Istanbul – werd niet veroordeeld wegens terrorisme. In hun appartement in Blankenberge werden machinegeweren, handgranaten, explosieven en een tijdsontsteking gevonden. Dat zal wel niet voor een onschuldige ‘kotfuif’ geweest zijn…

Interessant is de argumentatie van het Antwerpse Hof van beroep. Dat stelde nadrukkelijk dat de strijd tegen het terrorisme geen enkele beperking mag inhouden van het recht op de vrijheid van vereniging en het recht op de vrijheid van meningsuiting. Een terreuraanslag goedkeuren is dus niet strafbaar… “Het komt het hof niet toe de denkwijze van de beklaagden te beoordelen”, klinkt het.

Jos Vander Velpen – advocaat van extreem-linkse signatuur en voorzitter van de zogenaamde ‘Liga voor de Mensenrechten’ – is bijzonder blij met de vrijspraak. “De uitspraak is heel belangrijk omdat er een duidelijke grens is getrokken tussen denken en doen.”

Dat klopt. In een échte democratie worden mensen veroordeeld voor hun daden en niet voor hun opinie of overtuiging. Maar, weet u nog hoe Jos Vander Velpen de veroordeling van het Vlaams Blok heeft toegejuicht? Het Vlaams Blok heeft – in tegenstelling tot de Turkse DHKP-C – nooit geweld gepleegd of opgeroepen tot geweld, maar werd louter op basis van – verdraaide en bewust foutief geïnterpreteerde – uitspraken en standpunten veroordeeld en buiten de wet gesteld.

Het vermeende ‘racisme’ moet zonder aarzelen en met de grootste gestrengheid worden aangepakt. Het standpunt dat vreemdelingen zich moeten aanpassen of terugkeren naar hun eigen land, is volgens de onnavolgbare kronkels van de Belgische Justitie veel gevaarlijker dan het bezit van wapens of het beramen van aanslagen…

“Het komt het hof niet toe de denkwijze van de beklaagden te beoordelen”… Dat heeft het Hof van beroep in Gent in het Vlaams Blok-proces wèl gedaan. Met instemming en applaus trouwens van Jos Vander Velpen en zijn obscure Liga. Of, zoals ze in Antwerpen zeggen: ‘moet er nog zand zijn’?

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...