“De champetterstaat”

Het jaar loopt alweer op zijn laatste benen en naar traditie pakt Het Laatste Nieuws dan uit met de 100 ‘Belgen’ die zich het afgelopen jaar in de kijker hebben gewerkt. Op nummer 94 staat niemand minder dan Urbanus. De Vlaamse zotskap is altijd goed voor enkele rake opmerkingen en ook nu geeft hij er weer een lap op.

Urbanus is blij dat mensen zich hoe langer hoe minder laten intimideren door “het politiek-correcte gedoe van de overheid”. Dat is ook niet zo verwonderlijk, zegt de komiek. “In onze regeringen zitten zoveel schurken, dat die allang het recht verloren hebben om ons te behoeden voor alles anders dat slecht is”. Voltreffer.

“Zie wat die socialisten in Wallonië hebben uitgevreten”, gaat Urbanus goed op dreef verder.
“Als die dan tegen u komen zeggen: ‘Pas op voor extreem-rechts’, dat is toch alsof een terrorist zou zeggen: ‘Pas op voor de maffia, want met die gaat ge nog wat meemaken’.”
Pak vast.

Urbanus: “We worden een regeltjesmaatschappij, maar de échte wantoestanden lijken niet te worden aangepakt. Als ge achter in uw hof ‘drie takskes’ opstookt, staat de inspecteur daar om uw papieren voor openbare afvalverbranding te controleren. Al die gasten die daar in Brussel die auto’s in brand hebben gestoken: hadden die daar een vergunning voor?” Raak.

“Ik vind dit de omgekeerde wereld. Wij zijn niet op weg naar een politiestaat, maar naar een champetterstaat. Waar de dikke champetter moeder Stans een boete geeft, omdat ze haar taart op de vensterbank heeft gezet om af te koelen. ‘Als hier iemand passeert is die met die taart weg, dat is uitlokking, dus gij gaat in de fout, moeder Stans’. Ik denk dat de mensen dat niet meer pikken, dat alles door de ogen van de misdadiger worden bekeken.”

Urbanus: “Als een meisje met bloot naveltje een groepje sympathieke allochtone jongelui voorbij moet, weet die gewoon niet meer waar kijken. Als ze hen negeert, wordt ze uitgemaakt voor arrogante trut, als ze lacht is ze ‘une sale pute’.”

“Dat een politicus als Brigitte Grouwels daar openlijk vragen over begint te stellen, zegt genoeg. Ge zult maar bij het voorbij lopen van een gesluierd meisje een vlieg in uw oog krijgen en een raar gezicht trekken, ge krijgt meteen het Centrum voor Racismebestrijding op uw nek…” K.O.

Hoed af voor Urbanus, de man die met de glimlach de vinger op de wonde weet te leggen.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...