11 juli in Turnhout: Hoe jaag je de mensen naar huis?!

De plechtigheid begon als vanouds aan het Jozef Simonsmonument aan het kasteel met samenzang en een hulde aan de Kempense dichter, gevolgd door een bloemenhulde. Ook onze afdelingsvoorzitter Reccino van Lommel en gemeenteraadslid Lieve Driesen legden namens de afdeling een prachtige bloementuil neer.
Er was een behoorlijke opkomst en onze scherpe opmerkingen van de vorige jaren hadden resultaat: burgemeester Stijnen had eindelijk zijn tricolore buiksjerp thuis gelaten!
Nadien, in het stadhuis, hield de burgemeester een koele, kleur- en zielloze gelegenheidstoespraak die echt niet uit zijn hart leek te komen, maar eerder uit de pen van een vermoeide medewerker.
Leo van Mierlo, hoog in jaren inmiddels, bracht namens het Verbond van Vlaamse Oud-Strijders (VOS) een gloedvol betoog, in de geest van de Frontsoldaten, maar ook met duidelijke vingerverwijzingen naar de actuele politieke situatie. Bij hem kwam het duidelijk wél recht uit het hart. Er viel hem dan ook terecht een lang applaus te beurt.
Na hem sprak professor Frans-Jos Verdoodt van het Archief en Documentatiecentrum van het Vlaams-nationalisme. Het werd een veel te lang en slaapverwekkend academisch betoog dat niemand boeide en  waarbij de man in zijn visie op de Vlaamse natievorming warempel kwam pleiten voor een confederalisme met… vier… Begrijpe wie kan! Men kon zich afvragen of de man mee is met de actualiteit…
En dan kwam het zogenaamde culturele gedeelte met Kristien Hemmerechts en zangeres Sylvie De Pauw… De teksten die Hemmerechts bracht, stonden bol van vulgariteiten en obscene woordspelingen. Voor tal van mensen was dat er ver over. Ouders met kinderen, tal van gebruuskeerde ouderen, leden van N-VA en mandatarissen en sympathisanten van het Vlaams Belang verlieten de zaal.  Daarmee eindigde de Turnhoutse 11 juli-viering in verwarring en ontgoocheling en met de vraag hoe dit mogelijk is. Heeft de stad dan geen hand in wat uitgenodigde gasten gaan brengen?!


Voor ons hoeft niemand beledigd of geschoffeerd te worden op een officiële 11 juli-viering die er voor alle Vlamingen is (en elders ook niet overigens). De literaire capriolen van Kristien Hemmerechts hoorden daarom hier absoluut niet thuis.


Na de 11 juli-viering  sloegen N-VA en VB de handen in elkaar en verspreidden gezamenlijk volgend persbericht:


 


Persmededeling N-VA-Turnhout en Vlaams Belang Turnhout


 Omtrent 11 juli-viering in Turnhout…


 N-VA Turnhout en Vlaams Belang wensen hun ongenoegen te uiten over het programma dat het stadsbestuur voorzien had in de raadszaal maandagmiddag n.a.v. het 11-juli-gebeuren.


Burgemeester Stijnen vatte aan met een korte, eerder kleurloze speech, gevolgd door de boeiende en bezielde bijdrage van Leo Van Mierlo (VOS).


Daarna volgde een veel te lange toespraak van 40 minuten door professor historicus Frans-Jos Verdoodt, die vooral geschiedkundige feiten van 700 jaar geleden aanhaalde en o.m. een federale staat met 4 gewesten bepleitte… Vele aanwezigen waren het niet eens met zijn standpunten en verlieten prompt de zaal.  De verwachtingen waren dan ook hoog voor een culturele bijdrage door schrijfster Kristien Hemmerechts.


Toen zij tijdens haar gedichten voornamelijk sprak over penetratie, condooms, fecaliën en het liefdesspel verlieten op hun beurt ook nog de resterende families met kinderen en meerdere ouderen de raadszaal.


N-VA Turnhout en Vlaams Belang begrijpen niet dat het stadsbestuur de regie van de Vlaamse Feestdag niet in eigen hand hield waardoor deze dag voor Vlamingen nu in mineur is geëindigd, een ware kaakslag voor de Turnhoutenaar en zijn stad.


 


Tom Versmissen – Voorzitter N-VA Turnhout
Paul Meeus – Fractievoorzitter Gemeenteraad Vlaams Belang Turnhout

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...