10 jaar voorzitter

Precies 10 jaar geleden, op 8 juni 1996, werd Frank Vanhecke voorzitter van het Vlaams Blok. Hij volgde daarmee stichter Karel Dillen op.

In zijn afscheidsrede te Dilbeek voorspelde Karel Dillen dat de partij haar hoogtepunt nog niet had bereikt. “Wij kunnen de toekomst vol vertrouwen tegemoet zien, alhoewel wij de meest aangevallen partij in Vlaanderen zijn, waartegen elke leugen, elke laster, elke smeerlapperij veroorloofd is.” Zijn woorden hebben vandaag nog niets aan actualiteit ingeboet. Dillen gaf zijn opvolger nog volgende raad mee: “Dwingt het lot u ooit tot de keuze tussen schoothondje of pitbull, wees dan pitbull.”

Frank Vanhecke beloofde inderdaad dat het Vlaams Blok zou blijven staan “voor rechtlijnigheid, voor het niet laten verwateren van het programma en voor het behoud van het karakter van strijdpartij.” Met zijn aanpak van redelijkheid en gezond verstand zou de kersverse voorzitter de daaropvolgende jaren respect afdwingen in het politieke debat.

In 1977 koos het Vlaams Blok als eerste ondubbelzinnig voor Vlaamse onafhankelijkheid. Het is in niet geringe mate de verdienste van Karel Dillen en Frank Vanhecke dat onze partij die idee heeft uitgezaaid en ingang heeft doen vinden in kringen van politiek en economie én bij de brede publieke opinie.

Karel Dillen had de hoop uitgesproken dat de nieuwe voorzitter de partij nog groter, sterker en dynamischer zou maken. Dat was precies wat Frank Vanhecke, met de steun van vele duizenden standvastige Vlaams-nationalisten, deed. Tien jaar en vele verkiezingsoverwinningen later is het Vlaams Belang de grootste partij van Vlaanderen.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...